Boktips - Jakten på kapten klänning. En bok av Jonas Trolle

Jakten på Kapten Klänning – Jonas Trolle

” Varje möte i livet med en annan person skall präglas av respekt” Ett citat taget från f.d chefen för polishögskolan Göran Lindberg. Något som han propagerade för när han var ute och föreläste om

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.

” Varje möte i livet med en annan person skall präglas av respekt”

Boktips - Jakten på kapten klänning. En bok av Jonas TrolleEtt citat taget från f.d chefen för polishögskolan Göran Lindberg. Något som han propagerade för när han var ute och föreläste om jämställdhet. En jämställdhet som han under så lång tid kämpat för att han gick under smeknamnet Kapten Klänning. Men vägen från ord till handling har nog aldrig varit så lång som i detta fall. Mannen som kunde stå och prata om respekt och att behandla alla lika valde en helt annan väg när det kom till privatlivet. Då var det han som dominerade och det totalt. Detta oavsett om de kvinnor han köpte sex av ville eller inte ville genomföra de obehagliga och nästintill tortyraktiga övningar som Lindberg uppenbarligen attraherades av.

Jakten på Lindberg börjar efter att en man ”fallit” från balkong och dött av fallet. En härva av koppleri, övergrepp och våldtäkter nystas upp. Ganska snart kommer just Göran Lindbergs namn upp vilket skapar en extremt hemlig och liten polisgrupp för att utreda om han varit inblandad.

Jakten på Kapten Klänning är en skildring av jakten på Lindberg och hur den genomfördes. Även om det kanske inte ska kallas för jakt. Har man varit polis så länge som han vet man att man inte ska lämna allt för tydliga spår efter sig om man genomför något olagligt. Men spår fanns det och det var inte speciellt svåra att följa. Särskilt inte om man väljer att ringa prostituerade från fasta telefonen på polishögskolan. Att han kunde gripas var nog bara en fråga om tid. Kanske var han medveten om det själv också.

Samtidigt lämnar författaren inte offren åt sidan utan skildrar även deras väg till att lära känna Lindbergs mörka sida tydligt. Det blir därmed än mer intressant då man visar en helhet och inte bara en jakt på en obehagligt äcklig man.

Ska boken få en viss kritik så är det på grund av dess titel. Man får lätt känslan att den ska handla om jakten på Göran Lindberg. Till stor del handlar det om hur de kom honom på spåren och hur de sedan kunde ringa in bevisen för att han skulle kunna fällas. Men till stor del handlar det om så mycket mer runtomkring. Oavsett är det en historia som berättar ett unikt fall i svensk kriminalhistoria.

Köp Jakten på Kapten Klänning  av Jonas Trolle här – 189 kr hos Bokus

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.
Privacy Policy