Jag är Zlatan Ibrahimowic

Boken är en omtyckt självbiografi av fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimowic, skriven av Zlatan själv tillsammans med journalisten David Lagercrantz. Senhösten 2011 gav boken ut på Albert Bonniers förlag och sålde på en månad runt 415 00

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.

Boken är en omtyckt självbiografi av fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimowic, skriven av Zlatan själv tillsammans med journalisten David Lagercrantz. Senhösten 2011 gav boken ut på Albert Bonniers förlag och sålde på en månad runt 415 00 exemplar. 2012 nominerades boken till Augustipriset i kategorin årets fackbok.

I boken så berättar Zlatan själv om sig själv och sitt liv, barndomen i Rosengård, uppväxten med sin pappa, genombrottåtet i Malmö FF som 18-åring, tiden som Proffs i Holland, Italien och Spanien, landslagskarriären med mera. Relationen med Pep Guardiola under tiden i Barcelona skildras på ett ingående och djupt sätt.

Kritiseras gör förre landslagskamraten Fredrik Ljungberg, som kallas primadonna och den tidigare sportchefen Hasse Borg i Malmö FF som under tiden Ibrahimovich fungerade som en slags mentor. Zlatan skriver i boken att Borg betraktades som en extrafarsa, men att han dock bara var intresserad av att klubben skulle tjäna pengar. Men hyllas gör också många personer som har betytt mycket, familjemedlemmar, agenten Mino Raiola, vännen Maxwell och förre tränaren José Mourhino som han uttrycker stor beundran och respekt för. Hasse Borg själv kommenterade boken 2012, men ville inte gå djupare in på vad som hänt och varför Zlatan gått så hårt mot honom i sin självbiografi.

Idrottsstjärnors så kallade självbiografier är något av en egen genre, eftersom de så gott som aldrig är skrivna av huvudpersonen själva. De är istället, som det kallas, spökskrivna av en ofta rutinerad journalist och följer ofta samma sorts mönster. Men nog är det en intressant och läsvärd bok, som beskriver livet som son till invandrare från det forna Jugoslavien. Uppväxten i en splittrad familj, ekonomiska svårigheter där det ibland inte fanns mat på bordet. Ett stökigt barn i skolan, som tillslut blev en av världens mest framgångsrika fotbollsspelare.

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.
Privacy Policy