Hopplös och hatad av alla – Toby Young

Alla människor har någon gång drömt om ett liv som hyllad och älskad kändis i USA. Att vakna upp en dag av samtalet som förändrar vårt gråa liv till en färgexplosion av lyx, flärd och

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.

Alla människor har någon gång drömt om ett liv som hyllad och älskad kändis i USA. Att vakna upp en dag av samtalet som förändrar vårt gråa liv till en färgexplosion av lyx, flärd och dekadens. Vi har sett filmerna och läst böckerna om hur någon går från fattigdom och ett liv i skymundan till toppen av gräddan. Detta är inte en sådan historia. Detta är ett skolboksexempel på hur man inte bör göra när möjligheten knackar på. En avskräckande sannsaga om hur saker faktiskt sällan går som man tänkt sig.

Det är dock långt ifrån en dyster historia. Den brittiske journalisten Toby Young beskriver i jagform detaljerat och hysteriskt roligt, på ett brittiskt torrt hysteriskt vis, hur hans liv som reporter på Vanity Fair misslyckas. Kapitlen påminner om reportage i en tidning i sin uppbyggnad. Texten är avslappnad och familjär. Varenda rad andas den desperation som Young själv känner genom hela boken. En desperation att lyckas och bli accepterad.

Boken heter på engelska ”How to loose friends an allinate people” och det är just det som händer.
Handlingen utspelas på den ansedda tidningen Vanity Fair i New York. Mr Young är anställd för att vara deras nya kändisreporter. Ett jobb han gjort hyfsat bra i London. Redan första dagarna i sin anställning går all snett då han lyckas hyra en strippa på ”take your daughter to work day”. Det går bara utför därefter. Young är otrevlig och har en tendens att säga fel saker på fel plats hela tiden. Han hankar sig fram men får egentligen aldrig ett riktigt uppdrag på tidningen. Vi får sedan följa honom i hans antiframgångssaga när han faller djupare till tidningsvärldens mörkaste hål.

Hans explosionsartade krasch som nöjesjournalist beskrivs för oss med New Yorks nattliv som pulserande bakgrund. Miljöer och kändisar målas upp i levande och hysteriskt roliga bilder av författaren. Kanske är boken det bästa han har skrivit. Kanske skulle han fått behålla sitt jobb om han hållit sig till den här sortens skrivande.

Det här är en av de absolut roligaste och mest träffande beskrivningar av USA och dess kändisfixering man kan läsa. Det är också en väldigt bra handbok för den som vill veta hur man alienerar människor och förlorar alla sina vänner.

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.
Privacy Policy