Köp barnboken Gruffalon

Gruffalon

Berättelsen  om Gruffalon är från början inspirerad av en mycket gammal kinesisk berättelse om en flicka som lurar en hungrig tiger att hon är djungelns drottning och att han därför inte kan äta upp henne. Julia

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.

Köp barnboken GruffalonBerättelsen  om Gruffalon är från början inspirerad av en mycket gammal kinesisk berättelse om en flicka som lurar en hungrig tiger att hon är djungelns drottning och att han därför inte kan äta upp henne. Julia Donaldson som skrev och gav ut första boken om Gruffalon 1999 valde däremot att byta ut tigern mot ett påhittat djur som hon gav det engelska namnet The Gruffolo. Detta av anledningen att det var lättare att rimma på Gruffalo än på Tiger. För rim är det gott av då hela boken är skriven på vers. Lennart Hellsing har gjort den svenska översättningen och det har han gjort riktigt bra. Visserligen kan man som förälder reagera över vissa äldre uttryck i texten men det är ändå inte i den utsträckningen att man fastnar i berättelsen.

På ett sätt känns historien igen i många andra barnböcker. En liten figur (i detta fall en mus) möter stora faror på sin väg. Han överlistar dem på ett finurligt sätt och bevisar att tanke vinner över styrka. Så det är inte grundberättelsen som gjort att boken har fått en sådan stor popularitet. Det var snarare när illustrationerna gjordes av Axel Scheffler som den stora framgången kom. Det är också illustrationerna som är en stor del av bokens storhet. Här målas det hiskeliga djuret Gruffalon upp med knotiga knän och gaddar på sin rygg. Han är farlig men samtidigt helt ofarlig. Att fånga denna nyans i bilderna är en av illustratörens styrkor. Att sedan skogen och omgivningen skapar möjlighet till vidare funderingar och diskussioner med barnen är bara ett stort plus.

Gruffalon är skriven för barn mellan 3-6 år och som så många barnböcker finns det en pedagogisk baktanke. Man kan läsa den som en spännande saga men det finns även möjlighet att lyfta fram diskussioner om rädsla. Vad är det som gör oss rädda och hur hanterar vi det? Kan vi som musen vända på det vi är rädda för och göra det till våran fördel?

Här finns allt som en bra barnbok ska ha. Rim och repetitioner, härliga illustrationer och en pedagogisk spännande berättelse med en oväntad knorr. Det enda negativa är att den svenska upplagan har förkortats något mot den engelska. Man kunde gott och väl förlängt boken med 3-4 sidor och fått med berättelsen om vad musen egentligen gjorde ute i skogen när han mötte farorna.

Finns att köpa hos Adlibris för 56 kr. Klicka här för att komma till Gruffalon hos Adlibris.com

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.
Privacy Policy