1984

1984, eller Nitton Åttiofyra är en roman av den brittiske författaren och journalisten George Orwell som skrevs 1948, publicerades den 8 juni 1949. Romanen handlar om ett samhälle som är styrt av en oligarkisk diktatur.

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.

1984, eller Nitton Åttiofyra är en roman av den brittiske författaren och journalisten George Orwell som skrevs 1948, publicerades den 8 juni 1949. Romanen handlar om ett samhälle som är styrt av en oligarkisk diktatur. Provinsen Airtrip One (före detta Storbritannien) i landet Oceanien är i ständigt krig, under konstant övervakning av regeringen och med hjärnkontroll av allmänheten. Oceanien styr styrs av det politiska partiet ”Partiet” och individen är alltid underordnad av staten, med den filosofin att dem kan manipulera och kontrollera människorna.

Winston Smith är en tjänsteman som ansvarar för att bevara Partiets propaganda genom att ändra historian, alltid till fördel för att Partiet har rätt i alla frågor. Men han står inte ut med att samhället är som det är, utan drömmer om frihet. Hans dåliga tillvaro gör att han tillslut vill göra uppror mot Storebror. Från denna bok kommer det klassiska uttrycket ”Storebror ser dig”, eller ”Big brother is watching you”.

1984 har då och då antingen förbjudits eller ifrågasatts som intellektuellt farlig för allmänheten. Samma år som boken gavs ur, 1949 så skrev The New York Times en mycket positiv recension av romanen. Den kallades för ”Den mest samtida romanen det året, och vem vet hur många tidigare och kommande”. Man skriver även att ingen roman från den tiden hade gett upphov till större önskan om frihet och hat. När den jämförs med andra böcker, menar man att det finns en viktig skillnad. De andra böckerna är satiriska, vilket denna saknar. Ett verk av ren skräck.

Från det att boken skrevs och publicerades så har många av dess termer och koncept som storebrorssamhälle, dubbeltänk, krimtänk och nyspråk samt minneslucka blivit vardagliga uttryck i vårnutida samhälle. 1998 placerade Modern Library 1984 på plats 13 av de 100 bästa romanerna från 1900 talet.

Om du gillade det här boktipset får du gärna dela med dig. Länka gärna till inlägget eller startsidan.
Privacy Policy